Eén tegen veel – Een korte uitleg over VSAN groepen

Er worden best vaak vragen gesteld over de architectuur van VSAN. Deze vragen gaan voornamelijk over het gebruik van meerdere disk groups per host. Een disk group is een fysieke verzameling aan schijven die gebruikt worden door virtuele machines. Een disk group heeft minimaal één harde schijf nodig en kan een maximum van zeven schijven hebben. Daarnaast is één apparaat met flashgeheugen vereist.

Veel gebruikers vragen zich af wat de juiste schijfconfiguratie is. Op welke manier kan dit impact hebben op je performance?

Er zijn een aantal aspecten waar je op moet letten wanneer je begint met het opstellen van een disk group configuratie. Het flashgedeelte fungeert als cache voor de schijven. Zonder flashgeheugen zal de disk group gewoonweg niet werken. Daarnaast heeft deze flashschijf een impact op de performance. Elk stuk flashgeheugen zorgt voor een bepaald aantal lees- en schrijfbewerkingen. Meer flashgeheugen betekent meer bewerkingen per seconde. Dit is vervolgens ook weer afhankelijk van het aantal schijven kunnen dit echter weer beperken. Het klinkt allemaal vrij verwarrend, maar met een voorbeeld kunnen we dit fenomeen duidelijk maken.

  • Totale capaciteit vereist: 20TB
  • Totaal flashgeheugen: 2TB
  • Totaal aantal hosts: 5

Dit betekent dat er per host vereist is:

  • 4TB aan schijfruimte (20TB/5 hosts)
  • 400GB aan flashgeheugen (2TB/5 hosts)

Over het algemeen betekent dit dat elke host ongeveer deze hoeveelheid aan ruimte en flashgeheugen krijgt. Als we er van uitgaan dat je flashgeheugen beschikt over 36000 bewerkingen per seconde, wat zou 2x200GB aan flashgeheugen en 4x1TB aan opslagruimte betekenen? Zelfs als je een lagere klasse aan flashgeheugen pakt (die beschikt over 32000 bewerkingen per seconde), ben je alsnog beter uit door tweemaal flashgeheugen aan te schaffen. 1×36000 versus 2×32000 bewerkingen zorgt voor een groot verschil in performance.

Uiteindelijk eindig je met een configuratie van meerdere disk groups. Dit betekent dat er meer schijven in gebruik genomen worden en dat er per gigabyte meer bewerkingen gedaan kunnen worden. Als een standaard NL-SAS schijf van 2TB rond de 80 bewerkingen per seconde, dan krijg je met twee schijven van 1TB meer bewerkingen voor dezelfde hoeveelheid ruimte, wat resulteert in een veel snellere configuratie.

Kortom: ja, het heeft weldegelijk impact wanneer je meer disk groups en meer flashgeheugen inzet.