Nieuwe versie HTTP-standaard

Nieuwe versie HTTP-standaard

 

Na zestien jaar is er eindelijk een vervolg op het HTTP protocol, de webstandaard die wordt gebruikt voor het bezoeken van webpagina’s.

De “nieuwe” webstandaard HTTP/2 is goedgekeurd door het management van van de ontwikkelaar.

De HTTP-standaard beschrijft hoe computers onderling communiceren zodra er een website wordt opgevraagd. Begin jaren negentig werd de eerste versie van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) uitgebracht. Versie 1.0 werd geintroduceerd in 1996, drie jaar later werd de huidige versie 1.1 gepresenteerd.

De allernieuwste versie maakt het onder meer mogelijk om HTTP-aanvragen te bundelen om zo de response tijden te versneller. De HTTP-aanvragen worden gebundeld en tegelijkertijd afgeleverd bij de server.

In de praktijk zou dit moeten betekenen dat de laadtijden van de websites sneller worden. Het aantal verbindingen tussen de computer en de gebruiker wordt ook verminderd door de komst van de nieuwe standaard. Dit betekend dus dat de servers en de netwerken minder belast worden.

Volgens experts wordt het ook aantrekkelijker om websites te versleutelen.
Veel webpagina’s gebruiken al een protocol om de communicatie te beveiligen, maar dit zorgt er wel voor dat de verbinding trager wordt. Met het nieuwe protocol wordt de beveiliging sterker en de snelheid wordt minder beinvloed.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het nog een tijdje duren voordat het HTTP/2 protocol ook echt actief gebruikt zal worden, daar de infrastructuur nog geupgrade dient te worden. Naast Firefox is ook Google momenteel bezig om de ondersteuning voor het protocol in de browser te bouwen.